Pitanja i odgovori o grantovima zajedničkog djelovanja OCD i LV

Q&A – Grantovi za zajedničko djelovanje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti (LV)


U nastavku se nalaze zaprimljena pitanja koja su dostavili zainteresirani aplikanti do roka navedenog u Smjernicama za ovaj javni poziv i odgovori na navedena pitanja.


Aplikanti su pitanja u vezi s pravilima prihvatljivosti, informacijama koje je potrebno navesti u obrascu prijave ili problemima na koje naiđu kod popunjavanja obrasca prijave mogli postaviti putem e pošte: info@prostorikojipokrecu.ba do utorka 31.01.2023.

P1: Da li se bilansa za 2022. Mora dostaviti sa projektnim prijedlogom ili na potpisivanju ugovora?
Ako se treba dostaviti sa projektnim prijedlogom da li je prihvatljiv bruto bilansa od racunovodstvene agencije, s obzirom da financijski bilans se predaje do 28.2. i ovjeren od FIA-e dobiva pocetkom 3. Mjeseca?

P2: Je li dozvoljeno kupiti namještaj (stolice) za prostoriju u kojoj će se održavati aktivnosti projekta a koje su potrebne da se prostorija može koristiti?

P3: Jesu li dozvoljene online kampanje podizanja svijesti javnosti vezane za temu projekta?

P4: Da li naše udruženje može aplicirati na Vaš Javni poziv s obzirom da niko od članova udruženja nije prošao edukaciju Akademije za lidere koju organizuje LDA Mostar, iz prostog razloga što su članovi i zakonski zastupnici udruženja zaposleni te nisu bili u mogućnosti prisustvovati navedenom?

P5: S obzirom da organizacija osobe koja je prosla akademiju za lidere mora biti podnosilac projekta, da li ta osoba licno koja je prosla obuku LAP mora biti koordinator projekta ili moze bilo ko iz organizacije a da ta osoba ucestvuje na druge nacine u projektnim aktivnostima?

P6: Da li se sva finansijska dokumentacija navedena u smjernicama podnosi i od organizacije koja podnosi prijavu i od partnerske organizacije, a dokumenti iz registracijskog akta navedenog u smjernicama samo od organizacije koja podnosi projekat?

P7: Da li jedna registrovana nevladina organizacija (organizacija civilnog društva), koja NIJE bila polaznica u obukama u okviru Akademije za lidere, može biti partner na više različitih projekata, odnosno sa više organizacija koje JESU bile polaznice u obukama u okviru Akademije za lidere civilnog društva?

P8: Da li mi (kao javna institucija) možemo biti kandidati za dodjelu grantova za zajedničko djelovanje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti (LV)?

P9: Tokom rada na budžetu ustanovili smo određene nejasnoće, a koje se odnose na neprihvatljive troškove. Naime, u tačci 2.3. na stranici 6/13 navedeno je da je neprihvatljiv trošak i PDV, a u obrascu za budžet je navedeno da se iznosi unose sa PDV-om? Stoga nam nije jasno da li trebamo navesti posebno obrazloženje, odnosno iznos PDV na ukupan budžet projekta. Npr. Ukoliko tražimo maksimalan iznos od 30 000 KM da li treba posebno navesti u tabeli koliki je iznos PDV-a na traženi iznos.
Također Vas molimo da ukoliko možete dostavite i dodatna obrazloženja vezano za naknadu troškova i PDV-a jer nam je ovaj dio ostao nejasan.

Sve detalje i dokumentaciju o grantovima za zajedničko djelovanje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti (LV) možete pronaći na našoj web stranici.

Audio snimak sa informativnog sastanka možete poslušati ovdje.

Zapratite nas na Facebook-u i Instagram-u.

Leave a comment