Potpisan memorandum o razumijevanju o revitalizaciji javnih prostora u Mostaru

U Gradskoj vijećnici danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Uprave Grada Mostara i projekta „Mostar – Prostori koji pokreću” koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Dokument utvrđuje postojanje zajedničke želje da se javni prostori u Mostaru učine korisnim, pristupačnim, i sigurnim za sve građanke i građane i konkretizira način suradnje pri izboru prostora za interveniranje i njihovoj revitalizaciji, u duhu transparentnosti i širokog učešća javnosti. Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Memorandum potvrđuje namjeru Projekta Mostar da uloži oko 1,8 miliona konvertibilnih maraka u unapređivanje kvalitete i sadržaja javnih prostora, kao i za podršku inicijativa građana sa istim ciljem, dok je oko 230 tisuća KM planirano za unaprjeđenje Trim-staze, čim se pribavi potrebna projektna dokumentacija i prateće dozvole.

Grad Mostar će sa svoje strane obezbijediti podršku provođenju Projekta, organiziranju javnih rasprava, pribavljanju dokumentacije i tehničke i stručne kontrole radova u okviru projekta.

Memorandum je u ime Grada Mostara potpisao Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, dok je Projekat Mostar predstavljala Sanja Lepić, voditeljica ureda People in Need u Bosni i Hercegovini, organizacije koja vodi projektni tim.

“Ovom prilikom još jednom izražavam veliku zahvalnost Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na izdvojenim sredstvima i podršci koji pružaju Gradu Mostaru, ali i cijelom timu koji radi na projektu Mostar – Prostori koji pokreću. Radostan sam što smo uskladili vizije i ciljeve u kontekstu razvoja grada, a posebno kad je fokus na javnim i zelenim površinama koje su itekako potrebne našim građanima. Sami Projekt uključuje angažman Grada, nevladinih organizacija, te svih pojedinaca kojima je razvoj grada imperativ i takav participativni način uređenja javnih prostora po mjeri svakog građana, držim kao jedan od najvećih demokratskih procesa upravljanja što rado podržavam,” kazao je gradonačelnik Kordić, te dodao da „kvalitetnom kolaboracijom i transparentnošću, uz podršku svih navedenih subjekata nastojimo učiniti grad Mostar što kvalitetnijim mjestom za život cjelokupne populacije.“

Sanja Lepić, People in Need u Bosni i Hercegovini je izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma. “U PIN-u nam je posebno zadovoljstvo da danas kao predstavnici projekta „Mostar Prostori koji pokreću“, formaliziramo našu suradnju sa Gradom Mostarom. Ovo je grad sa velikim potencijalom za oživljavanje javnih prostora koji mogu biti funkcionalni, pristupačni, otvoreni i koje građani koriste za društveno angažiranje, druženje, učenje i život. Upravo građanke i građani mogu mu pomoći da postigne taj potencijal. Radujemo se suradnji sa Gradom i građanima kako bismo zajedno zamislili grad koji želimo i pomogli u stvaranju prostora koji pokreću,” rekla je Lepić.

memorandum

Nj.E. Matt Field, britanski ambasador u BiH, istakao je važnost jačanja veze između civilnog društva i lokalne vlade. „Ostvarenje postavljenih ciljeva moguće je samo kad sve strane ulože zajedničku snagu, kapacitet i znanje u taj proces. A siguran sam da će planirane investicije u javni prostor pod vodstvom građana, podrška inicijativama koje dolaze iz zajednica te participativni mehanizmi demokratskog upravljanja koji direktno odgovaraju na prioritete građana, doprinijeti pozitivnim dešavanjima u gradu,“ kazao je Ambasador.

Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ vrijedan 3 miliona britanskih funti, ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana. Kroz projekt će se, do sredine 2024. godine, provesti aktivnosti poput ulaganja u otvorene i zatvorene javne prostore, inicijative financirane od strane zajednice, te zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI) i mostarske organizacije Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).