People in Need (PIN)

People in Need (PIN) – najveća nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava u centralnoj i istočnoj Europi. Trenutno ima aktivne misije u više od 30 zemalja svijeta. Aktivnosti organizacije People in Need imaju tradiciju dugu 30 godina na Zapadnom Balkanu sa kancelarijama u Beogradu, Mostaru, Prištini, Sarajevu i Skoplju. Podržava projekte dobrog upravljanja, upravljanje otpadom, deinstitucionalizacije i uključivanja osoba sa invaliditetom i inkluzivnog obrazovanja u regionu. Stalni rad PIN-a u Bosni i Hercegovini temelji se na njegovoj globalnoj stručnosti u razvoju civilnoga društva i kreiranju socijalne kohezije. PIN kao nositelj Projekta Mostar će podržavati aktivnosti lokalnih partnera i uključivati PIN-ove stručne savjetnike kako bi ostvarili dobre rezultate i pridonijeli pozitivnim primjerima Mostara.

westernbalkans.peopleinneed.net

EPI – Everyday Peace Indicators

Everyday Peace Indicators (EPI – Svakodnevni pokazatelji mira) vrši participatorno istraživanje i procjenu u partnerstvu sa zajednicama pogođenim konfliktom i gradi mostove među različitim akterima koji se bave pitanjima konflikta i rade na izgradnji mira, pružajući informacije o procesu izgradnje mira, pravcima djelovanja i stipendijama. EPI sarađuje sa zajednicama s ciljem generisanja njihovih vlastitih indikatora o kompleksnim idejama i konceptima koji se odnose na mir.  Zajednice sarađuju s nama s ciljem određivanja indikatora  koji su njima važni, uz građenje značenja odozdo prema gore. Djelujemo što je moguće više lokalno, gradeći partnerstva sa selima i naseljima koja su iskusila ili nastala iz konflikta diljem svijeta. Svijet vidimo kao mjesto u kojem donosioci odluka i članovi zajednice djeluju zajedno na transformisanju grubih konflikata i izgradnji mirnog, pravednog i pravičnog društva oslonjenog na svakodnevna životna iskustva ljudi i zajednica.

www.everydaypeaceindicators.org

OKC Abrašević

OKC Abrašević je jedini omladinski kulturni centar u Mostaru, a baštini tradiciju staru više od 90 godina. Abrašević je osnovan 1926. godine kao radničko kulturno umjetničko društvo. Centar se nalazi u središnjoj zoni, na bulevaru, dijelu grada poznatom kao “ničija zemlja”. Tijekom rata Abrašević je uništen, a mladi su ga uspjeli obnoviti i učiniti funkcionalnim i otvorenim javnim prostorom.

Abrašević je postao poznat i relevantan javni prostor, posvećen različitim alternativnim žanrovima glazbe, interkulturalnim aktivnostima, umjetnosti i osnaživanju mladih. Svake godine Abrašević organizira oko 150 događanja.

OKC Abrašević radi i surađuje s mnogim mladim ljudima i drugim organizacijama iz Mostara, kao što su United World College, Mostar Rock School, Vijeće mladih Grada Mostara, Street Arts Festival, različite neformalne inicijative mladih itd. U partnerstvu s Rock školom Mostar, OKC Abrašević je pokrenuo glazbeni klub K19, gdje se organiziraju glazbena događanja za mlade, poput koncerata, DJ partija i drugih aktivnosti.

OKC Abrašević također surađuje i provodi projekte s partnerima iz Europe i ostatka svijeta. Projekti su usmjereni na mlade, kulturu, umjetnost, medije i izgradnju mira.

Abrašević će svoje napore u okviru ovog projekta fokusirati na građanske akcije i aktivnosti usmjerene na mlade. Koristit ćemo kulturu kao poveznicu da oživimo javne prostore i okupimo građane oko njihovih zajedničkih interesa i potreba. Dat ćemo prioritet osnaživanju mladih kroz ulaganje u javne prostore,  što će doprinjeti stvaranju organskih prilika za interakciju među zajednicama.

www.abrasradio.info
OKC Abrašević

LDA Mostar – Agencija lokalne demokratije Mostar

Agencija lokalne demokratije Mostar, od svog osnivanja u novembru 2004. godine, djeluje kao lokalno registrovana neprofitna nevladina organizacija uz podršku svojih partnera, te u saradnji s drugim Agencijama i Europskom asocijacijom za lokalnu demokratiju (ALDA). Upravo ova saradnja, kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, omogućila je brojne aktivnosti i projekte korisne za razvoj lokalne zajednice i njeno uključivanje u procese na regionalnom nivou. Aktivnosti LDA Mostar, s ciljem stvaranja aktivnijeg građanstva s jedne strane, i transparentne i odgovorne lokalne vlasti s druge strane, fokusirane su na razvoj modernog demokratskog društva. Ove aktivnosti prožimaju svaki segment života lokalne zajednice i pružaju mogućnost poboljšanja životnog standarda svih kategorija društva, direktnim utjecajem na konkretne promjene.

Program Agencija lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu osnovan je 1992. godine, od strane Kongresa Vijeća Evrope, kao program potpore jačanju lokalne demokratije, poštivanja ljudskih prava i daljnjeg održivog razvoja.

Zapravo, Agencije lokalne demokratije izgrađuju partnerstva s lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama iz cijele Evrope, time dajući čitavoj mreži direktan pristup međunarodnoj strukturi kroz potporu ALDA-e, Vijeća Evrope i Evropske unije.

U okviru Projekta Mostar LDA Mostar će raditi sa lokalnim vlastima kako bi skrenula pozornost na zajedničke prioritete građana i pružila vještine, mehanizme i konkretne mogućnosti za njihovo rješavanje. Konkretno, LDA Mostar će prvo provesti osnovnu procjenu potreba koja će nam omogućiti da prilagodimo kasniji razvoj kapaciteta i mjerimo napredak u nizu ključnih područja uključujući transparentnost, sudjelovanje, digitalno sudjelovanje (e-demokracija) i društvenu uključenost. Nadovezujući se na rezultate procjene, niz participativnih radionica za razvoj kapaciteta (civilno društvo-lokalna vlast) za najmanje 40 sudionika usredotočit će se na konkretna sredstva da se lokalna demokracija učini participativnijom i uključivijom putem poboljšanog dijaloga, savjetovanja i partnerskih alata i praksi, te radionica građanskog angažmana usmjerenih na mlade, kako bi se aktivirala sljedeća generacija gradjanki i gradjana Mostara. Paralelno s tim, LDA Mostar će podržati konkretne akcije mobilizacije građana partnerskih udruga OKC Abrašević i Nešto Više putem individualiziranog podučavanja primatelja grantova kako bi izravno surađivali s lokalnim vlastima u pronalaženju zajedničkih rješenja u brojnim potencijalnim područjima.

www.ldamostar.org
LDA

Nešto Više

Udruženje građana “Nešto Više” (NV) je nevladina organizacija osnovana 1997. godine. Naši programi i projekti implementirani su u preko 70 gradova širom BiH. NV posluje i implementira projekte širom zemlje sa osobljem (7 stalno zaposlenih) smještenim u tri grada: Sarajevu (centralni ured), Mostaru (prva BH permakulturna farma sa uredom) i Banja Luci.

NV je takođe osnivač i vlasnik društvenog preduzeća „EkoDizajn“ doo (2016) koje pruža usluge ekološkog uređenja na principima permakulture, organizovanje obuka, radionica i događaja vezanih za permakulturu i zaštitu životne sredine. NV je društveno odgovoran poslodavac koji promoviše jednake mogućnosti; zastupa rodnu ravnopravnost i u potpunosti podržava uključivanje marginalizovanih grupa.

Trenutno NV realizuje više projekata i aktivnosti u oblastima podrške mladima i zapošljavanja mladih, rodne ravnopravnosti i ljudskih prava, unapređenja kvaliteta života osoba sa invaliditetom, socijalnog preduzetništva za mlade i ekologije, permakulture, zelene i cirkularne ekonomije.

U okviru Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, Nešto Više će se fokusirati na promociju i podsticanje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i drugih marginalizovanih grupa, kao i promociju ekološki prihvatljivih rješenja za javne prostore te urbano vrtlarstvo i odgovorno korištenje prirodnih resursa.

www.nestovise.org

ADRESA

PROSTORI KOJI POKREĆU
Maršala Tita 95, 88104 Mostar
Bosna i Hercegovina
info@prostorikojipokrecu.ba