Loading Events
  • This event has passed.

Svi Events

Forum Gdje je centar grada?

08.06.2022. @ 18:00 - 19:30

Omladinski kulturni centar Abrašević organizira javni forum pod nazivom “Gdje je centar grada?“ u kojem će učesnici imati priliku čuti ali i iznijeti svoja promišljanja kada je u pitanju javni prostor i (ne)postojanje centra našeg grada. 

Forum će se održati u prostorijama OKC Abrašević, u srijedu, 08. 06. 2022, u 18 sati. Moderator foruma će biti Ronald Panza, a govornici Husein Oručević i Senada Demirović Habibija.

Događaj je podržan kroz projekt “Mostar – Prostori koji pokreću” financiran od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Grad Mostar, kulturni i ekonomski centar Hercegovine, svoje prve stanovnike bilježi još u prapovijesnom dobu o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Mjesto je vremenom zbog geografskog položaja vidjelo brojne narode i carstva, a moderna povijest ga pamti po strateški važnom mostu na čelu sa čuvarima istog, mostarima.

Izgradnjom kule Herceguše drveni most oko kojeg je naselje orbitiralo postaje utvrđen, a izgradnjom kula Tare i Halebije u vremenu Osmanlija, mjesto postaje grad nazvan upravo po mostarima. Mostar je postao simbol arhitektonskih dostignuća tadašnjeg carstva izgradnjom Starog mosta, kao jedino mjesto gdje se sigurno može preći divlja hercegovačka ljepotica Neretva, što je dovodilo na hiljade putnika i činilo ga glavnim regionalnim sjecištem trgovačkih puteva. Takva situacija je vodila otvaranju brojnih obrta, jačanju ekonomije grada, povećanju stanovništva, a zahvaljujući dovoljnoj površini za širenje, plodnom tlu i dobroj klimi, urbanizacija u Mostaru se desila puno prije i puno drugačije od niza drugih europskih gradova.

Bez renesanse, uz tragove industrijske revolucije koju je u Mostar donijela Austro-Ugarska monarhija te kasnijom izgradnjom moderne infrastrukture, centar grada Mostara se konstantno pomicao. Danas imamo grad sa jasno definiranim Centrom II pa i Centrom III, no, zapitali smo se gdje je Centar I?

Details

Date:
08.06.2022.
Time:
18:00 - 19:30
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizator

OKC Abrašević

Mjesto

OKC Abrašević
Alekse Šantića 25
Mostar, 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map