Učitava se Događaji
  • This događaj has passed.

Svi Događaji

Koncert Damira Imamovića

10.06. @ 21:00
Damir Imamović je jedan od važnih umjetničkih zidara ranog novog Abraševića. Danas već slavni izvođač, reformator i čuvar sevdaha, veću afirmaciju jeste doživio upravo u Abraševiću. Legendarni koncert, zabilježen i objavljen kao živi album „Live in Abrašević“, kojeg je snimio Damir Imamović Trio, označio je početak obostrane ljubavi između Damira i Abraševića, koja traje i danas.
U međuvremenu je Damir snimio film o Sevdahu i napravio brojna istraživanja i aktivnosti u očuvanju same forme kao i njenog razvoja – radeći na tekstovima i skupljajući te svirajući manje poznate kompozicije, dajući standardima novo ruho. Istovremeno, na ovom je putu pazio posebno na tradicionalne izvođače, od kojih je učio, ali ih i javno podržavao.
Krenuo je više samostalno nastupati, oformio novi trio Sevdah takht koji mu je pomogao da se približi stilovima recentne world music scene. Konačnu afirmaciju i veliko svjetsko priznanje donio mu je album Singer of Tales, koji je snimio sa legendarnim jazz basistom Gregom Cohenom te sviračem kemanea Deryom Turkanom i violinisticom Ivanom Đurić.
Na ovom albumu misija osuvremenjavanja tradicionalne sevdah muzike savršeno je zaokružena te je sasvim zasluženo nagrađen i nagradom ‘The Best Artist of Europe’ koju dodjeluje ugledni časopis Songlines.
Damir Imamović će 10. juna otvoriti ljetni dio rođendanskog programa OKC Abrašević, a uz pratnju Ivane Đurić na violini i Benjamina Drijenčića na trubi.
Ulaz slobodan, rezervacije slati na abrasradiomostar@gmail.com

Opširnije

Datum:
10.06.
Vrijeme:
21:00
Kategorija:
Događaj oznaka:
, ,

Mjesto

OKC Abrašević
Alekse Šantića 25
Mostar, 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map