Ozelenjavanje Mostara: Kako se zajednica digla da povrati prirodu

Staze oko Mostara mnogo su više od puteljaka kroz prirode – one su mostovi ka boljitku šire zajednice i upravljanju prirodom.

Piše: Muhamed Garib, NEŠTO VIŠE

U slikovitim pejzažima koji okružuju Mostar, zahvaljujući inicijativi i posvećenosti planinarskog društva HPD Prenj 1933. Mostar, odvila se prava transformacija. Još od oktobra 2023. se, u sklopu velikog projekta “Mostar – Prostori koji pokreću”, odvijaju aktivnosti obnavljanja prirodnih staza na brdima oko grada. Projekt su planinari nazvali “Krug oko Mostara”, s ciljem da, uz finansijsku potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, obnove zapuštene staze, odnosno da u svojoj zajednici promoviraju aktivnosti na otvorenom.


Projekt kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva započeo je u područjima zatrpanim otpadom i obraslima divljom. Za volontere uključene u akciju bio je to dosta obeshrabljujući izazov.
Početak je bio sve samo ne glamurozan.
Uspjeli smo riješiti nekoliko problema na stazama za planinarenje oko Mostara. Mislim ovdje na uklanjanje stare konstrukcije na početku staze Hum, ponovnog markiranja i čišćenje staza s niskom vegetacijom kakve su Brankovo brdo, Orlovac, Mikuljača i Galac, i čišćenje dvije špilje na stazi Hum”, objašnjava Darko Karačić, član upravnog odbora.


Ipak, planinari se nisu zaustavili. Njihovom posvećenošću i marljivim radom, postignut je značajan uspjeh.
Nakon truda i napora koje smo uložili, staze su posjetiteljima i svim ljubiteljima prirode ponovno dostupne i pružaju im jedinstveno iskustvo istraživanja divljine”, komentira Karačić.


Napor uložen u obnovu stvorio je efekat talasanja u zajednici. Poboljšani uvjeti za planinarenje potakli su građane, lokalce, da se okrenu prirodnom okruženju, da se bave tjelesnom aktivnošću i da cijene prirodne ljepote. Postavljanje klupa na strateškim mjestima i vidikovcima osiguralo je točke za odmor s kojih planinari imaju zapanjujuće poglede na Mostar, unaprijeđujući tako planinarsko iskustvo.


Raznolikost staza poseban je ponos projekta. Različitih duljina i uzvisina, odgovaraju potrebama širokog spektra entuzijasta vanjskih aktivnosti, od običnih šetača do sezonskih penjača i biciklista.
Naše su staze zaista posebne, zbog svoje raznolikosti. Imamo različite duljine i visine vrhova, u rasponu od 436 do 1138 metara nadmorske visine. To je nevjerovatno iskustvo koje se nudi svim zaljubljenicima u prirodu i planinarenje” dodaje Karačić.


Naše su staze postale magnet za posjetitelje iz cijele Evrope i šire, sa stazama prilagođenim čak i biciklistima. Staze su povezane, krugom ukupne duljine oko 60 kilometara, što podrazumijeva oko 15 sati hodanja da bi se obišle. One predstavljaju 60 kilometara mogućnosti za sigurno bavljenje aktivnostima na otvorenom.”


“Krug oko Mostara” utjecao je mnogo šire od same rekreacije. Potakao je široki pokret u gradu, inspirirajući pokretanje obrazovnih i kulturnih inicijativa.
Lokalne škole su počele organizirati izlete u prirodu za praktične časove, unutar tih obnovljenih prostora, a i druge su organizacije započele slične projekte – čišćenje i obnova povijesne austro-ugarske tvrđave jedna je od njih.


Projekt ne samo da je fizički transformirao okolinu, nego je učvrstio vezu između zajednice i prirode, njegujući osjećaj ponosa i posjedovanja prirodnih resursa. Mostar doživljava procvat kao energično središte eko-turizma i rekreacije na otvorenom, zahvaljujući viziji i ustrajnosti onih koji vjeruju da priroda ima moć da inspirira.


Planinarsko društvo HPD Prenj 1933., svojim kontinuiranim zalaganjem i uključenošću u zajednici, demonstrirada čak i “mala grupa” posvećenih pojedinaca može doprinijeti značajnoj okolišnoj i društvenoj promjeni. Staze oko Mostara mnogo su više od puteljaka kroz prirode – one su mostovi ka boljitku šire zajednice i upravljanju prirodom.