Predstavljen projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“

Organizacija People in Need (PIN), ured u Mostaru predstavila je danas na Međunarodnom sajmu gospodarstva projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Vrijednost projekta je oko 3 miliona funti, a cilj je unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana. Kroz projekt će se do sredine 2024. godine, provesti aktivnosti poput ulaganja u otvorene i zatvorene javne prostore, inicijative financirane od strane zajednice, te zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

„Drago mi je što će se u okviru projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” implementirati dio revitalizacije i upotpunjavanja sadržaja parka/šume Trimuša, ali i pokrenuti mnoge inicijative u svrhu razvoja grada Mostara. Ovim putem bih se najsrdačnije zahvalio Britanskom veleposlanstvu u BiH koji su prepoznali potrebu, ali i važnost ulaganja u Grad Mostar kako bismo ga zajedno učinili ugodnijim, kvalitetnijim i boljim mjestom za život,“ kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

“Zahvaljujući radu gradske administracije, samo u prošloj godini aplicirali smo i potpisali više desetina projekata koji su od iznimne važnosti za cijelu društvenu zajednicu. Također, 2022. godina rezervirana je za nekoliko najavljenih prekograničnih, međunarodnih, ali i lokalnih poziva i programa   gdje će Grad Mostar nastojati izraditi što kvalitetnije projekte te ih, uz pomoć donatora, uspješno implementirati”, kazao je gradonačelnik.

Ovim povodom, Nj.E. Matt Field, britanski ambasador u BiH istakao je da se Ujedinjeno Kraljevstvo posebno interesuje za dešavanja u Mostaru.

„Vjerujemo da ovaj grad ima potencijal da bude primjer prosperiteta, kreativnosti, reforme, partnerstva i napretka, ali da je u prošlosti često bio iznevjeren.  Uvjereni smo da će naš novi projekat u Mostaru doprinijeti pozitivnom razvoju i zadovoljstvo nam je što imamo priliku da nadogradimo na sjajna postignuća civilnog društva.  Projekat, koji sada ulazi u fazu implementacije, ima za cilj da podrži održivi, inkluzivni mir u Mostaru putem investicija u javne prostore koji su u interesu građana, inicijativa koje uključuju sve zajednice i inkluzivnim mehanizmima demokratskog upravljanja koji mogu „premostiti procjep“ i direktno odgovoriti na prioritete građana. Ovaj projekat nije izolovani napor.  Ovo je dugoročna predanost koja je u samoj srži strategije rada Ambasade, koja na prvo mjesto stavlja građane Mostara.  Mi ćemo nastaviti raditi na izgradnji efikasnih, odgovornih i legitimnih sistema u regionu koji daju rezultate u interesu javnosti, i u kojima građani imaju aktivniju ulogu i javnom i političkom životu“, rekao je ambasador Field.

„People in Need međunarodna nevladina i nepolitička organizacija prisutna je u BiH posljednjih 30 godina. Naš rad baziran je na principima humanizma, slobode, jednakosti i solidarnosti. Projekat Mostar – Prostori koji pokreću pružio je priliku organizaciji People in Need da se snažnije angažira u Mostaru i pokrene ured. Zajedno s partnerima organizacijama Nešto Više, LDA, Abrašević i Everyday Peace Indicators, te u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH i lokalnim vlastima, nastojimo poboljšati javni prostor i njegovo korištenje u Mostaru, kako bi Mostar bio grad za sve“, kazala je Sanja Lepić, voditeljica ureda People in Need u Bosni i Hercegovini. Lepić je dodala kako su zahvalni Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja je izdvojila sredstva i podržala projekt značajan za razvoj lokalne zajednice.

Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).