Projekt Mostar – Prostori koji pokreću unapređuje živote osoba sa invaliditetom

U sjeni izazova s kojima se suočava gotovo pola milijuna osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, njihova prava nalaze se pod ozbiljnom prijetnjom, dok se o njihovim stvarnim potrebama gotovo ne govori. Ipak, najnoviji svjetionik nade dolazi iz Mostara, gdje se preko inovativnog projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” pokreće pozitivna transformacija.

Naime, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva ovaj projekt čini javne prostore pristupačnijim i inkluzivnijim za osobe s invaliditetom, potiče njihovu socijalizaciju i društvenu integraciju. Osim toga, zagovara njihova prava i potrebe, te se brine o njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju kroz psihološka savjetovanja i fizioterapije. I, kao rezultat toga, projekt doista okuplja sve ljude, bez obzira na sposobnosti.

“Snažno potičemo uključivanje osoba s invaliditetom u sve aspekte osobnog i javnog života. Iznimno sam ponosan što imamo priliku surađivati s ovim organizacijama i podržati ih u njihovim naporima da osiguraju da možemo okupiti sve ljude Mostara – čineći društvo jednakim i dostupnim svima“, rekla je Veronika Jelinkova, direktorica Projekta Mostar.

Ivica Pavlović, predsjednik Udruge paraplegičara i djece oboljele od dječje paralize “Marko Ravlić”, rekao je kako su članovi ove Udruge doživjeli poboljšanja kako u fizičkom, tako i u psihičkom stanju: “Projekt ih podržava kroz tjedne fizioterapije i mjesečno psihološko savjetovanje.”

Ova Udruga trenutno provodi kampanju #IŠtaSad, kojom ukazuju na sve prepreke s kojim se susreću osobe s invaliditetom, od obrazovanja, javnog prijevoza, parkinga, pa do fizičkog pristupa institucijama.

Korisnike i korisnice Udruge “Vedri osmijeh” uveselila je činjenica što su ovim projektom obnovljene njihove prostorije, kao i okućnica imanja u Rodoču, gdje su zasađene biljke koje pomažu relaksaciji i smirenju.

“Obnovom prostorija stvoreni su uvjeti za mnoge nove sadržaje a prije svega one koji se održavaju u poslijepodnevnim i večernjim satima. Osim toga osnažene su i obitelji, odnosno majke korisnika koje su nositeljice najvećeg tereta u obiteljima osoba s invaliditetom. Po prvi put imamo jedan projekt koji je posvećen u cijelosti majkama kroz fizioterapiju, psihoterapiju i hortiterapiju. Znate li za neki projekt koji je ostavio ovoliko vidljivog i jasnog traga u Mostaru? Mi ne znamo i zato smo zahvalni za ovaj projekt i nadamo se nastavku”, istakla je Danijela Kegelj, predsjednica Udruge “Vedri osmijeh”.


Udruga slijepih osoba Hercegovačko-neretvanske županije kroz ovaj projekt u prethodnim mjesecima radila je na različitim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti o slijepim i slabovidnim osobama pružajući im mogućnost da se osjete kao ravnopravni članovi društva.

“U svakodnevnom životu slijepe osobe nailaze na mnogobrojne prepreke i nerazumijevanje, te smo kroz organizirane radionice u osnovnim školama pokušali približiti djeci kroz igru i druženje kako prihvatiti, razumjeti, i pomoći slijepim osobama pri snalaženju u prostoru. Tom prilikom tiskali smo i distribuirali brošuru pod nazivom “Ne tako, nego ovako” koja kroz ilustracije i kratke tekstove pokazuje kako se treba ophoditi prema slijepim osobama. Izdati su novi brojevi zvučnog časopisa “Kameni vrhunci”, čiji su korisnici slijepe osobe a koji izlazi i u elektronskoj formi u audio formatu na Web stranici Saveza slijepih”, istakao je predsjednik Udruge Zdravko Cigić.

U Hrvatskom Domu herceg Stjepan Kosača Mostar, Kazalište slijepih i slabovidnih osoba “Novi život” iz Zagreb odigralo je 1. decembra 2023. godine kazališnu predstavu “Ne Daj Se Njofra”. Predstava je samo jedan od pokazatelja da sve osobe s invaliditetom mogu raditi sve ono što ih čini sretnim i doprinositi društvu, jer su upravo ovo predstavu odigrale osobe s invaliditetom.

Zahvaljujući projektu Mostar prostorije Udruge Down Sindrom prvi put su renovirane i prilagođene njihovim korisnicima i korisnicama, kao i osobama s invaliditetom.

 “Omogućen nam je ugodan, topao i lijep boravak u renoviranom prostoru. Za našu udrugu tijekom implementacije ovog projekta konkretno smo dobili jedan novi kabinet za edukacijskog rehabilitatora kojeg prije nismo koristili, popravljeni su nedostaci u kabinetu za logopediju, dodatno grijanje za ugodan rad na podu. Osigurane su tjelesne aktivnosti za naše korisnike, a kroz održane edukacije naučeno je puno novih stvari koje možemo svakodnevno primjenjivati u odgoju i radu s našim korisnicima”, rekao je predsjednik Udruge Igor Ledić.

Naveo je da trenutno ova Udruga provodi inicijativu za zakonsku regulativu iskaznica-kartica za osobe s invaliditetom, te naglasio njenu važnost ne samo za Mostar, već i Federaciju Bosne i Hercegovine.

“Sam projekt Mostar je probudio Grad Mostar, probudio je određene organizacije koje rade s osobama s invaliditetom i druge koje su bile nevidljive. Motivirao ih je budu aktivni sudionici u promjenama, što predstavlja jedan veliki doprinos. Izlazimo iz pasivnosti u aktivizam za ostvarenje svojih prava”, kazao je Ledić.

Istakao je i uspješnu suradnju s dugogodišnjim partnerom Udruga Zdrav život – Kinezis na projektu tjelesne aktivnosti za osobe s invaliditetom.

“Potrebno učiniti dodatne napore kako bi se sport i sportske aktivnosti učinile dostupne svima”, poručio je profesor Franjo Lovrić iz Udruge Zdrav Život – Kinezis.

Kroz ovaj projekt osigurana su sredstva brojnim kulturnim i drugim institucijama da prilagode svoje prilaze za osobe s invaliditetom. Tako su Lutkarsko kazalište Mostar, Centar za kulturu Mostar, Dječiji Dom Mostar, Pozorište lutka i Centar za stara iznemogla lica Mostar adaptirali svoje prostore i omogućili jednak pristup kulturnim sadržajima svima.

“To je njihovo temeljno ljudsko pravo, a naša je obveza provoditi ga prema brojnim konvencijama i deklaracijama. Ne samo obveza na papiru, već ljudska dužnost”, zaključila je Jelinkova.