Projekt Mostar osnažuje žene iz marginaliziranih kategorija da budu aktivan dio društva

Kroz projekt “Mostar – Prostori koji pokreću”, fenomenalna lokalna udruženja građana i građanki, “Žena BiH” i Inicijativa građana/ki Mostar, pružila su priliku ženama koje su preživjele nasilje, samohranim majkama, te ženama slabijeg ekonomskog statusa da se aktivnije uključe u društvo.

Jedan od najvažnijih aspekata projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” jeste omogućiti građanima i građankama ovog grada, a posebno marginaliziranim grupama, da aktivno učestvuju u svim dešavanjima u ovom gradu, čime ćemo svi zajedno poboljšati kvalitet života svih. Stoga smo u suradnji sa lokalnim organizacijama civilnog društva i lokalnim institucijama aktivno radili kako bi se u gradu kreirale uprave takve prilike, koje su uključivale besplatne psihološke terapije, organizirane izlete širom BiH, druženja, te kreativne radionice za žene.

Kroz praksu partnerskih organizacija se pokazalo da žene koje su pretrpjele nasilje često imaju osjećaj izoliranosti, otuđenosti i nerazumijevanja. Vrlo često trpe stigmatiziranje i diskriminaciju u svojoj neposrednoj i široj sredini. Bez pružanja adekvatne psihološke podrške, taj osjećaj vrlo lako može da pređe u kontinuirano stanje izolacije i samo-izolacije, a neriješeni problemi da se gomilaju i prerastu u teško premostiv emocijalni poremećaj. Projektom smo nastojali pružiti tu neophodnu psihološku podršku, kako bi one, koje su preživjele traumatične trenutke shvatile da nisu same i da imaju potporu svojih sugrađana/ki. Pružili smo mogućnost da kroz razgovor uvide da mogu izaći iz teških životnih situacija i da se mogu osloniti jedna na drugu.


“Kad sam kod kuće, samo plačem jer mi se vraćaju slike nasilja na mjestima gdje se to dogodilo. Mene ta kuća ubija. Drago mi je što mogu doći u Udruženje sa svojom djecom da pričamo i smijemo se s drugim porodicama; da jednostavno ne mislimo na ono što nam se desilo”, kaže jedna od žena koja je doživjela nasilje.


“Projekt Mostar”, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, omogućio je ženama priliku za sudjelovanje u edukacijama, stvaranje korisnih mreža, te razmjenu informacija i iskustava. Nastala je neformalna grupa žena koja ne samo da se redovno okuplja, već i aktivno komunicira putem digitalnih platformi između susreta”, rekla je Dijana Tadić, direktorica Udruženja “Žena BiH” Mostar.


Kroz ovaj projekt neke od žene dobile su priliku da prvi put putuju Bosnom i Hercegovinom kako bi se družile i zajedno osnaživale. “Posjetili smo Avanturistički park Peć Mlini koji je smješten u općini Grude uz sami izvor rijeke ponornice Tihaljine. Uživali smo u posjeti Ravlića pećini, jedne od najstarijih u Europi, te šetali uz izvorište rijeke Tihaljine”, kaže Tadić iz Udruženja.
Zajedno su posjetile i neke od kulturnih događaja poput festivala komedije Mostarska liska, te učestvovale u kreativnim radionicama izrade nakita i sapuna.

Ponosni smo što možemo reći da je ovaj projekt pružio ruku onima kojima je bila najpotrebnija i što smo, na neki način, unijeli barem tračak svjetlosti u njihove živote. Mi svojim radom i konstantnim zalaganjem skrećemo pažnju na njih, a nastavit ćemo gledati u tom pravcu i pokušati uperiti svjetla reflektora da bi njihov rad prepoznala i šira publika” poručila je Tadić.