Sanela je dobila svoj prvi posao: Osnažila se kroz rad Udruge „Altruist“ i projekta Mostar

Nakon što je prošla radionice Udruge “Altruist” za ekonomsko osnaživanje marginaliziranih i socijalno ugroženih skupina provedene kroz projekt Mostar Sanela je dobila svoj prvi posao kao prodavačica u poslovnici jednog od renomiranih brednova u Mostaru. 

Kada se tek upisala na radionice bila je nezaposlena i nije ni najmanje očekivala ovakav ishod. Prvenstveno je došla da nauči kako izraditi CV u Europassu i napisati motivacijsko pismo, ali i s ciljem jačanja vlastitog samopouzdanja. 

SIGURNIJA SAM U TO KOLIKO VRIJEDIM 

No, ubrzo se ukazala prilika za prvi otvoreni poziv za posao i Sanela se prijavila na razgovor. Bila je to idealna prilika da pokaže znanja koja je usvojila kroz projekt “Ekonomsko osnaživanje marginaliziranih i socijalno ugroženih skupina”, koji Udruga “Altruist” implementira kao dio projekta – Mostar prostori koji pokreću, a uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Mostar. Intervju je prošao odlično i Sanela je dobila posao!    

“Radionice su mi mnogo pomogle. Snažnija sam, sigurnija u sebe i u to koliko vrijedim. Isto sam primijetila i kod drugih polaznika”, priča Sanela, te dodaje da joj je bio iznimno značajan moment i međusobnog osnaživanja korisnika, kao i razmjenjivanja iskustva i dijeljenja informacija.  

“Tijekom priprema za prvi intervju sam znala da nisam sama. Drugi polaznici radionica su mi bili iznimna podrška i vjetar u leđa koji mi je tada bio potreban. Uvjeravali su me da ja to mogu, a onda smo zajedno proslavili uspjeh”, kaže Sanela. 

JOŠ DVIJE OSOBE IMAJU MOGUĆNOST ZAPOSLENJA

Ističe da je najveću promjenu primijetila kroz aktivnosti koja je bila posvećena prepoznavanju emociija. 

Bilo je formalno okruzenje, pa smo dosta bili povučeni, došaptavali se kao da smo u školi. Trebalo nam je vremena da se opustimo i da razgovaramo. Uvijek sam za sebe mislila da sam povučena i često sam se uspoređivala sa drugima. Kroz ove radionice, shvatila sam da sam otvorena i komunikativna, postala sam svjesnija sebe i toga šta mogu i koliko vrijedim”, objašnjava Sanela. 

Mostar spada u gradove u kojima je najteže pronaći posao na području cijele Hercegovačko-neretvanske županije. Statistički podaci o broju nezaposlenih ukazuju da je u rujnu ove godine 13.177 osoba čekalo na posao. Posebno su nezaposlenošću pogođene ranjive skupine koje su po više osnova diskriminirane i stigmatizirane. 

Udruga Altruist je prepoznala je ovaj problem te u skladu s tim kroz projekt Mostar pokrenula projekt “Ekonomsko osnaživanje marginaliziranih i socijalno ugroženih skupina” s ciljem razvijanja vještina osoba iz ovih skupina za konkurentnije pozicioniranje i predstavljanje kod poslodavaca. 

“Imali smo četiri radionice nakon kojih smo primjetili da su korisnici zaista osnaženi, sigurniji u sebe i spremniji da pitaju za pomoć. Iako im je trebalo određeno vrijeme da se odvaže, zaista su napredovali. Planiramo da nastavimo sa radionicama, jer smo zadovoljni onim što smo postigli. Osim Sanele, identificirali smo još dvije osobe koje imaju mogućnost zaposlenja po završetku dodatnih kratkoročnih obuka koje su karakteristične za pozicije na koje su se prijavile, a jedna osoba je izrazila želju da pokrene vlastiti biznis”, zaključila je jedna od trenerica Udruge “Altruist”.

  • Sanela je pseudonim da bismo zaštitili identitet korisnice koja je odlučila ostati anonimna
  • Mostar- Prostori koji pokreću i obnavljaju je trogodišnji projekt, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana/ki i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru. Projekt implementiraju People in Need, Everyday Peace Indicators, Omladinski Kulturni centar Abrašević, Agencija lokalne demokracije Mostar i Nešto Više, a financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. 
  • Photo: Pixabay