Loading Events
  • This event has passed.

Svi Events

Koncert Svetlane Spajić

25.03.2023. @ 21:00

Povodom obilježavanja 20 godina OKC Abrašević 25. marta 2023. godine sa početkom u 21:00 h. nastupat će Svetlana Spajić. Ulaz je slobodan.

Svetlana Spajić majstorica je pjevanja koje ne izumire. Obično se o njemu govori kao o tradicionalnom pjevanju, a zapravo je riječ o formi komunikacije kojom se smanjuje samoća, osigurava pamćenje i ponekad osvjetljava put u mraku.

Svetlana Spajić, čuvarica je nasljeđa pjesme kraških, šumskih i riječnih krajolika, pjesama „kantalica“, „na glas“, „na bas“ i drugih formi i oblika. U Abraševiću je njena kreativna aura samo podvukla i nadogradila dušu sevdahu.

Kao svestrana osoba, osim u radu sa tradicionalnim grupama, kao i svojom Pevačkom družinom Svetlane Spajić, ostvarila je i ostvaruje značajne suradnje sa važnim avangardnim i suvremenim muzičarima i muzičarkama kao što su William Basinski, grupa Zeitkretzer, Anthony Hegerty, Boris Kovač te velikim zvijezdama svjetske etno muzike poput Stelle Chiweshe i Sainkho Namtchylak.

U svijetu pozorišta odjeknuo je njen nastup u predstavi o životu Marine Abramović u režiji velikog Roberta Wilsona. Njena nova značajna suradnja i nova potvrda širokog interesa i rada je suradnja sa muzičarima Guidom Moebiusom i Andreasom Stecherom s kojima je osnovala avangardni bend Gordan.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/203534069034132

Koncert podržan kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću

#SvetlanaSpajić #20godinaOKCAbrašević
#Mostar #Prostorikojipokreću

Details

Date:
25.03.2023.
Time:
21:00
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Mjesto

OKC Abrašević
Alekse Šantića 25
Mostar, 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map