Glasanje: Izaberi prostor koji te pokreće!

Građanke i građani Mostara,

Pozivamo vas da svojim glasovima doprinesete poboljšanju funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru.

U okviru Projekta “Mostar – Prostori koji pokreću“ poboljšavaće se funkcionalnost javnih prostora u Mostaru za dobrobit građana, a vi imate priliku uticati na odluku na kojim prostorima će se intervenisati tokom projekta.

Možete glasati za ukupno 5 ponuđenih intervencija od ukupno 71, na jednoj ili više lokacija.

Glasanje je otvoreno od 8. 8. 2022. do 4. 9. 2022. godine.

Glasati možete u anketi ispod ili putem linka:

Create your own user feedback survey

Listu za glasanje smo pripremili:
• Kroz javne konsultacije na kojima su građanke i građani dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu;
• Kroz konsultacije sa nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu vaših prijedloga.

Nakon analize rezultata vašeg glasanja, odabraćemo finalne intervencije za implementaciju, na osnovu sljedećih kriterija: najveći broj glasova u anketi, usklađenost sa projektnim prioritetima, budžetskim mogućnostima i vremenskim okvirom i administrativno-tehnička izvodljivost.

Intervencije će biti rasprostranjene po čitavoj teritoriji grada Mostara. Naši projektni prioriteti su sljedeće kategorije korisnika javnih prostora: djeca, mladi, žene, osobe treće dobi i osobe sa invaliditetom.

Ukoliko u anketnom procesu javnog glasanja ne odaberemo dovoljan broj javnih prostora i intervencija u njima, pokrenut ćemo ovaj proces ispočetka.

Ono što se u okviru ovog projekta ne može uraditi je:

 • izgradnja novih javnih prostora ili proširivanje postojećih
 • finansijski visoko zahtjevna rekonstrukcija javnih prostora
 • intervencije u privatnim posjedima
 • intervencije u razrušenim prostorima
 • intervencije koje uključuju teško savladive pravno-tehničke prepreke
 • intervencije koje podrazumijevaju predug tok procesa
 • neodržive intervencije i one koje ne zadovoljavaju potrebe neke od ciljnih skupina.

Istražite tačne lokacije predloženih intervencija na mapi ovdje.

Možete pregledati kompletnu, tematski organizovanu listu investicija sa menija ovdje.

Za više informacija o grantovima, kriterijima za odabir intervencija i drugim projektnim aktivnostima, pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

39 komentara

 • Leo Puce

  U ulici Dubrovačka kod Zappa hitno potrebno obnova parka ispred zgrada i iza zgrada te ceste koja prolazi kroz naselje, jedno od novijih naselja u gradu a najzapuštenije i zašto nije na ovome spisku za rekonstrukciju?

  • Admin

   Poštovani,

   Zahvaljujemo se na komentaru i dobro predloženoj inicijativi! Lista za glasanje je pripremljena kroz javne konzultacije na kojima su građanke i građani dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz konzultacije s nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu prijedloga.
   Nadamo se da će biti još ovakvih prilika u Mostaru da ćete moći izraziti prijedlog koji ste naveli.

   Lijep pozdrav!

 • Nikola

  Pozdrav!

  Naveo bi još dva prijedloga:

  1. Sređivanja gornjeg parkinga kod mostarske katedrale, gdje će se popločati čitav parking te će pored navedenih stepenica koje vode s parkinga prema tornju (uz samu cestu) jedan dio biti obrađen u obliku rampe kako bi se moglo prolaziti sa kolicima ili kako bi se omogućio prolaz za osobe sa invaliditetom, a samim tim obraditi i određeni pojas zelene površine koja bi išla uz taj parking. (ubaciti koje stablo ili napraviti par otoka sa zelenom površinom i korpama za otpatke)

  2. Pošumljavanje duž asfaltiranog dijela na Humu. Od ulaza na područje Huma, sve do završetka ceste do Milenijskog križa na Humu. Naravno, navodim pošumljavanje i s jedne i druge strane ceste.

  • Admin

   Poštovani Nikola,

   Hvala na prijedlozima i na inicijativi! Ova lista prijedloga je završena i u proceduri je glasanja ali nadamo se da ćete moći ove prijedloge realizirati kroz druge prilike u Mostaru.

   Lijep pozdrav!

 • Hana Mrehic-Salihbasic

  Postovani,
  Mostar je Grad moga srca. Tu sam sklopila brak, ispod Starog Mosta. Najljepsa moguca kulisa SA porukom :”Spajamo ljude I obale!”
  Zato glasam za uredjenje tribina ispod Mosta. Uredjenje prostora direktno ispod Mosta klupama, na onsnovu mog Arhitektonsko-urbanistickog iskustva nije preporucljivo jer se nivo vode tu cesto mjenja. Ali vec postojece tribine od kamen a su magnet za sve ljude zeljene kako odmora tako I druzenja. Naravno, potrebno je srediti prilaze do istih I ocisti ih od smeca. Tu su I zidine koje su uvijek interesantne sa svojim nisama. BUNICA j divno kupali ste. Ljeto u koroni smo proveli bas tu. Zaslosno samo jedan kontejner za smece.!!! Da li postoji javni gradski saobracaju do tamo?

  • Admin

   Poštovana Hana,
   Zahvaljujemo na prijedlozima! Za pitanje o saobraćaju, preporučujemo da se javite nadležnima za javni gradski saobraćaj.
   Lijep pozdrav!

 • Monija

  I support the initiative and hope it will continue next year as i believe that more proposals for the areas in the Jugozapad municipality are needed.

  • Admin

   Thank You very much and we hope to have more proposals from the citizens for the next activities in the project.
   Best regards!

 • Edina Hejub

  Parkić ispred Tržnice(ispred zgrade Splitska 62,64,66) niko nikad ne spominje, uzurpirana površina za prodaju robe

  • Admin

   Poštovana Edina,

   Zahvaljujemo se na komentaru. Lista prijedloga je kreirana kroz javne konzultacije na kojima su građanke i građani Mostara dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz konzultacije s nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu prijedloga.

   Lijep pozdrav!

 • Ana

  Pozdrav,

  Zasto nije ponudjen park Vatikan? Ogroman i devastiran park koji cezne za uredjenjem?

  Ogroman broj djece gravitira prema tom parku, skolarci iz I.Osnovne i sva djeca naselja Vatikan i Panjevina.

  Molimo autora ankete da prodje nekad tim naseljem da stekne uvid u razinu oronulosti.

  Lp

  • Admin

   Poštovana Ana,

   Zahvaljujemo se na komentaru i prijedlogu! Lista prijedloga je kreirana kroz javne konzultacije na kojima su građanke i građani Mostara dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz konzultacije s nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu prijedloga. Nadamo se da će se Vaš prijedlog realizirati kroz druge prilike u Mostaru.

   Lijep pozdrav!

 • Dragan

  Ma svi su prijedlozi dobri..i sigurno bi bili korisni ovom gradu…šta god napravili…biće plus i pozitivno….Ponekad me više brine…što se već napravljeno ne štiti,održava,uređuje…ali zadnje vrijeme…i tu ima pomaka….svima na korist…a građanima na ponos….Živ nam i zdrav bio naš Gradonačelnik !!!

  • Admin

   Poštovana Jasmina,

   Zahvaljujemo na komentaru. Lista prijedloga je kreirana kroz javne konzultacije na kojima su građanke i građani Mostara dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz konzultacije s nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu prijedloga.
   Lijep pozdrav!

  • Admin

   Poštovana Vesna,
   Zahvaljujemo na komentaru! Nakon analize rezultata glasanja, odabrat ćemo finalne intervencije za implementaciju, na osnovu sljedećih kriterija: najveći broj glasova u anketi, usklađenost s projektnim prioritetima, budžetskim mogućnostima i vremenskim okvirom i administrativno-tehnička izvodljivost.
   Lijep pozdrav!

  • Samo Mostarka

   Slazem se. Dotakli smo dno zivota…kad moramo birat da nam stave kante za otpatke i sl.stvari. Ali eto kazu da je ovo za svaku pohvalu . Kad si u tegli onda mislis da je poklopac nebo.

 • Admir

  Svi ovi projekti su dobri,ali po meni najvise smetaju ove rusevne zgrade u gradu,tu bi se trebalo nesto poradidi jer su i opasnost za prolaznike a i ruzno ih je i viditi.Ili da se ponude na licitaciju pa da ih neko uzme i da renovira ili da se sruse skroz ta nece ovako vjecno stajati .Sta je sa kolektorima kad ce to profukcionisati,dosta se para ulozilo a nije nista u funkciji. Mora se malko vise poraditi i na cistoci,jer je Mostar turisticki grad ,vidio sam prepune kontejnere smeca blizu starog grada ,a to na +40 stepeni nije bas najbolje za proci pored a ni viditi (gledajuci iz ugla turista)

  • Admin

   Poštovani Admire,

   Zahvaljujemo se na komentaru! Nadamo se da će se Vaši prijedlozi i komentari realizirati kroz druge prilike u Mostaru.
   Lijep pozdrav!

 • Sonja

  Mislim da bi se trebalo poraditi na zelenim povrsinama,parku za djecu,setalistu i sl.u naselju Rudnik…

  • Admin

   Poštovana Sonja,

   Zahvaljujemo se na komentaru i prijedlozima! Lista prijedloga je kreirana kroz javne konzultacije na kojima su građanke i građani Mostara dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz konzultacije s nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu prijedloga. Nadamo se da će se Vaš prijedlog realizirati kroz druge prilike u Mostaru.

   Lijep pozdrav!

 • Mostarka

  Pozdrav,
  Mostar je zasluzio da se ovakvim minimalnim intervencijama priblizi izgledu jednog europskog grada. Međutim nije jasna prioritizacija kod izbora istih. Naselje Centar 2 u dvorištu OŠ (ne zove se slučajno tako), jedno od najmnogoljudnijih naselja u gradu ima makadam i ocean u zimskim uvjetima u 21.stoljeću, a sređuju se okolna naselja prioritetno??

  • Admin

   Poštovana,

   Zahvaljujemo se na komentaru i prijedlogu! Lista prijedloga je kreirana kroz javne konzultacije na kojima su građanke i građani Mostara dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz konzultacije s nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu prijedloga. Nadamo se da će se Vaš prijedlog realizirati kroz druge prilike u Mostaru.

   Lijep pozdrav!

 • Belma

  Odlicna inicijativa.
  Nisam vidjela ni jedan prijedlog za Šanticevu ulicu . Ista je mračna, bez asfalta, prostora za djecu , i s dosta rusevina koje su jos tu i zatrpane smecem i ko zna cim jos . Nadam se da ce neko imati i neku inicijativu i za taj dio grada ( u ovoj anketi je izostavljen) .

  Srdačno

  • Admin

   Poštovana Belma

   Zahvaljujemo se na komentaru i prijedlogu! Lista prijedloga je kreirana kroz javne konzultacije na kojima su građanke i građani Mostara dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz konzultacije s nadležnim u Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji su nam pomogli da finaliziramo listu prijedloga. Nadamo se da će se Vaš prijedlog realizirati kroz druge prilike u Mostaru.

   Lijep pozdrav!

 • Pingback: "Mostar-Prostori koji pokreću" kreće u revitalizaciju rekreacijskog područja Bune i Bunice • AbrašRadio News

Leave a comment