Knjiga “Bogdanović vokabular” prezentirana u Mostaru

Knjiga “Bogdanović vokabular”, autora Ronalda Panze, prezentirana je sinoć u Mostaru povodom obilježavanja 20 godina OKC Abraševića, a kao dio projekta Mostar – Prostori koji pokreću. 

Bavljenje Bogdanovićevim jezikom u OKC Abrašević potaknuto je dugogodišnjim redovnim šetnjama s brojnim gostima i prijateljima ovog centra.  Ovaj vokabular čine tri cjeline prema kojima se protomajstorov jezik može početi razumijevati i, prije svega, dalje razigravati – Umjetnost hodanja, Ljubav i mržnja prema gradu i Politička semiologija ili Jezikom grada protiv jezika diktature.

Foto: Monika Bazina

Ideja o pristupu ovoj knjizi kao igri slijedi inspiraciju Bogdanovićevom Seoskom školom za filozofiju arhitekture u Malom Popoviću kod Beograda,  koja je na nekonvencionalne i eksperimentalne načine, bez jasnog rasporeda, razvijala drugačije sisteme pristupanja arhitekturi – zasnovane na heurističkim, istraživačkim igrama.

“U ovoj knjizi ima najmanje mene, a najviše Bogdanovića. Knjiga je napravljena iz kolekcije njegovih misli, idioma i jezične konstrukcije koje se ne prevode doslovno, niti ih imamo namjeru objašnjavati”, rekao je Panzo tijekom promocije.

Promociji je prisustvovao veći broj građana koji su iskazali interes za ovu knjigu, ali i život Bogdanovića o kojem je sve prisutne više informirao Panza, ali i njegovom razumijevanju Bogdanovićevih djela. Publika je također aktivno sudjelovala u diskusiji koja je otvorena po završetku promocije.

Promocija knjige financirana je kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću, koji implementira češka neprofitna organizacija People in Need s partnerima Everyday Peace Indicators, OKC Abrašević, LDA Mostar i Nešto više. Projekt financira Vlada Velike Britanije.

Leave a comment