Planira se više stotina hiljada za revitalizaciju rekreacijskog područja Bunice i Bune

Više stotina hiljada konvertibilnih maraka u narednom periodu projekat “Mostar-Prostori koji pokreću” planira uložit će u revitalizaciju rekreacijskog područja Bunice i Bune, koje je od 71 predložene intervencije građana Mostara dobilo najviše glasova.

Krajem prošle godine građani su svojim glasovima mogli doprinijeti funkcionalnosti javnih prostora u Mostaru. Naime od ukupno 71 predložene intervencije, mogli su odabrati ukupno pet prijedloga. Uvjerljivo najviše glasova dobilo je poznato rekreacijsko područje Bunica i Buna, te se time ova lokacija našla na prvom mjestu prioriteta češke organizacije People in Need za revitalizaciju.

Nakon sprovedenih zakonskih i administrativnih provjera u vezi rekreacijskog područja Bunice i Bune, projektni tim je raspisao obavijest za javni natječaj za sve zainteresirane ponuđače za rad na ovoj intervenciji.
Ono što u okviru ove intervencije projektni tim planira uraditi jeste rekonstrukcija pješačkih mostova, uređivanje obale, osposobljavanja česmi na otvorenom, rekonstrukcija javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređivanje klupa.

Photo by: Tereza H.

Grad Mostar podržat će ovu projektnu inicijativu izdvojenim sredstvima za raščišćavanje terena, obnavljanje pristupne ceste, uređenje parkirališne površine, te osposobljavanje neophodnih priključaka za vodosnabdijevanje

Naš cilj je oživjeti ovaj javni prostor, te ga staviti građanima na raspolaganje u punim kapacitetima, kako bi poslužio kao mjesto susreta, druženja, ali i uživanja u prirodnom okruženju.

S obzirom na činjenicu da ovaj prostor predstavlja veliki značaj za Mostarce iznimno nas raduje činjenica da možemo doprinijeti njegovoj revitalizaciji. Upravo ovo je priča našeg projekta, da pokreće prostore, promjene, ljude…

Published

31.03.2023.

Leave a comment