Potpisani ugovori sa primaocima bespovratnih sredstava

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću je odabrao listu od dvanaest projekata poboljšanja uvjeta u javnim prostorima u zatvorenom u Mostaru. Na javnom pozivu za dostavu projektnih prijedloga, zatvorenom 09. 09. 2022. godine, komisija je birala inicijative javnih institucija i lokalnih aktera civilnog društva kako bi se povećao broj posjetilaca i korisnika javnih prostora u zatvorenom, ali i broj angažovanih osoba s invaliditetom, žena, mladih, osoba treće životne dobi i drugih. Dodjelom bespovratnih sredstava podržane su inicijative koje će poboljšati kvalitet korištenja javnih prostora u zatvorenom, što će doprinjeti pozitivnim promjenama u svakodnevnom životu građana Mostara.

Uslovi poziva zahtjevali su da su prostori u vlasništvu Grada Mostara i da njima upravlja nezavisni administrativni/upravljački odbor i koji imaju vlastiti bankovni račun, dok se kod prijedloga gledalo da su realistični u smislu vremenskog okvira potrebnog za pribavljanje dozvola i druge dokumentacije za realizaciju, i da su u okviru predviđenog budžeta. Od pristiglih 37 aplikacija, komisija je odabrala prijedloge sljedećih aplikanata:

Ugovori sa svim primaocima bespovratnih sredstava granta potpisani su danas u Mostaru. Odabrani projekti se bave specifičnim problemima koje javni prostori u zatvorenom moraju prevladati kako bi zadovoljili potrebe svih građanki i građana Mostara, kao što su pristupačnost, sigurnost, ali i ponudili veći broj i raznovrsnost sadržaja, i više mogućnosti za okupljanje i druge načine interakcije građana u javnom prostoru.

Ovaj program podrške realizovati će se do kraja marta/ožujka 2023. godine, a donator zadržava pravo produžiti trajanje programa. Više informacija o svakom pojedinačnom primatelju bespovratnih sredstava i implementaciji projekta u njima pratite na našoj stranici.

Leave a comment