Odabrani javni prostori u zatvorenom za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru projekta Mostar – Prostori koji pokreću

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću je odabrao listu od dvanaest projekata poboljšanja uvjeta u javnim prostorima u zatvorenom u Mostaru. Na javnom pozivu za dostavu projektnih prijedloga, zatvorenom 09. 09. 2022. godine, komisija je birala inicijative javnih institucija i lokalnih aktera civilnog društva kako bi se povećao broj posjetilaca i korisnika javnih prostora u zatvorenom, ali i broj angažovanih osoba s invaliditetom, žena, mladih, osoba treće životne dobi i drugih. Dodjelom bespovratnih sredstava podržane su inicijative koje će poboljšati kvalitet korištenja javnih prostora u zatvorenom, što će doprinjeti pozitivnim promjenama u svakodnevnom životu građana Mostara.

Uslovi poziva zahtjevali su da su prostori u vlasništvu Grada Mostara i da njima upravlja nezavisni administrativni/upravljački odbor i koji imaju vlastiti bankovni račun, dok se kod prijedloga gledalo da su realistični u smislu vremenskog okvira potrebnog za pribavljanje dozvola i druge dokumentacije za realizaciju, i da su u okviru predviđenog budžeta. Od pristiglih 37 aplikacija, komisija je odabrala prijedloge sljedećih aplikanata:

Odabrani su projekti koji se bave specifičnim problemima koje javni prostori u zatvorenom moraju prevladati kako bi zadovoljili potrebe svih građanki i građana Mostara, kao što su pristupačnost, sigurnost, ali i ponudili veći broj i raznovrsnost sadržaja, i više mogućnosti za okupljanje i druge načine interakcije građana u javnom prostoru.

Ovaj program podrške realizovati će se do kraja marta/ožujka 2023. godine, a donator zadržava pravo produžiti trajanje programa.

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekat koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i privrednog života u Mostaru. Projektom se namjeravaju podržati građanke i građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sustavan način. Pored toga, Projekat će izravno dodijeliti sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i inicijativa koje će dizajnirati i voditi građanke i građani, a koje se odnose na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 misija širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV). Projekat finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Leave a comment