Planinarenje u Mostaru: Bojanova priča o transformaciji i spoznaji sebe

Planine Bosne i Hercegovine, sa svojim bogatstvom prirodnih ljepota, pružaju utočište od užurbanog ritma života. Za Bojana, dugogodišnjeg člana HPD Prenja, planinarenje nije samo aktivnost – to je način života koji je transformirao njegovu stvarnost.

Piše: Maid Maksumić, NEŠTO VIŠE

“Planine su moja ljubav”, otkriva Bojan s osmijehom. “Neki biraju izlaske, neki se posvećuju sportu, a ja sam se zaljubio u planine.”

Prepoznavši da mnogi Mostarci uživaju u planinarenju i zajedničkom druženju HPD Prenj 1933. i projekt Mostar – Prostori koji pokreću uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva postavio je klupe i informacione ploče u krugu oko Mostara, koje će služiti građanima i građankama, kao i turistima. Osim toga održan je zajednički izlet na Mikuljači  koji je okupio više od 200 građana. 

“HPD Prenjov doprinos projektu Mostar odražava važnost okupljanja građana na javnim prostorima i promicanja zajedničkog druženja. Njihove aktivnosti potiču angažman onog dijela našeg društva koji se aktivno posvećuje planinarenju. Drago nam je da naš projekt prepoznaje potrebe svih naših građana i građanki“, rekao je Vladimir Ćorić, projekt menadžer.

Zdravstvene prednosti

Bojan je postao planinar već prije desetak godina, a četiri godine unazad nosi titulu planinarskog vodiča. No, put do toga nije bio lak. “Počeo sam kao običan ljubitelj prirode”,prisjeća se Bojan. “Ali vremenom sam shvatio koliko mi planine pružaju. Osjećam se slobodno, ispunjeno i zdravije.”

Zdravlje je postalo ključna tema u Bojanovom životu. “Imao sam problema s visokim tlakom”, otkriva. “Liječnici su mi preporučili umjerenu aktivnost, a planinarenje je bilo savršeno rješenje. S vremenom, postalo je više od aktivnosti – postalo je moj način opuštanja i povezivanja s prirodom.”

Planinarenje pokreće ljubav

Kroz svoju strast prema planinama, Bojan je doživio mnoge životne trenutke. “Upoznao sam mnogo divnih ljudi”, ističe. “Ali najvažnije od svega, kroz planinarenje sam upoznao svoju djevojku. Naše avanture zajedno su postale temelj našeg odnosa.”

Bojan je također bio uključen u projekt Mostar kroz aktivnosti čišćenja i markiranja staza na okolnim brdima – Hum, Brkanovo brdo, Orlovac, Mikuljaču i Galac. “To je bio težak posao”, priznaje. “Ali kad vidite kako se priroda obnavlja, osjećate se ponosno. Pomažemo očuvati ljepotu koja nas okružuje.”

Unatoč izazovima i nezgodama koje su sastavni dio planinarenja, Bojan ističe da su nagrade neprocjenjive. “Svaka nova planinarska avantura nosi sa sobom priču”, zaključuje.

“To su trenuci koji nas oblikuju i inspiriraju. To je ljepota planinarenja – otkriti sebe dok istražujemo svijet oko sebe.”