Rušenje barijera: Andrejevo inspirativno putovanje prema inkluziji

Piše: Muhamed Garib, NEŠTO VIŠE

Rođen s Downovim sindromom, dijabetesom i Hashimotovom bolešću, Andrej se suočava s više izazova od većine djece njegove dobi. Ipak, suočava se s tim izazovima hrabro, s zaraznim entuzijazmom koji ga je učinio voljenim članom atletskog kluba Sanus Motus Mostar.

Andrejevo putovanje dio je projekta “Sportom do inkluzije”, koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a to je suradnička inicijativa koju predvode Udruga Zdrav život – Kinezis i Udruga za Downov sindrom Mostar. Ovaj program ima za cilj poticanje inkluzije kroz sport, nudeći redovne treninge koje Andrej pohađa dva puta tjedno. Ovi treninzi ne samo da poboljšavaju tjelesnu kondiciju, već i potiču društvene interakcije, omogućavajući djeci poput Andreja da sklope prijateljstva i izgrade samopouzdanje.

Njegova majka, Danijela Vućemil, s ponosom promatra Andrejevo snalaženje i na sportskom terenu i u suočavanju s izazovima života, pokazujući iznimnu otpornost.

Gledati ga tako aktivnog i prihvaćenog je radost koju je teško opisati“, kaže ona.

Andrej ne sudjeluje samo u aktivnostima, već često vodi zagrijavanje i pomaže svojim vršnjacima, pokazujući svoje vještine vođenja i sposobnost da inspirira one oko sebe.

Projekt je transformirao Andreja i druge djecu s razvojnim izazovima. Aktivnosti su se prvotno provodile na otvorenom, ali su se tijekom hladnijih mjeseci preselile unutra, nastavljajući bez prekida. Inicijativa uključuje i edukativne komponente, poput predavanja za roditelje i sportske stručnjake, koja naglašavaju važnost inkluzije i pružaju alate za podršku različitim potrebama.

Izuzetni trenutak projekta bio je inkluzivni natjecateljski događaj na Europski dan školskog sporta, na kojem je sudjelovalo preko 150 djece, uključujući one s autizmom, i mnogo više djece iz šire zajednice Mostara. Ovaj događaj istaknuo je širok utjecaj projekta, pokazujući da sport može biti snažna platforma za integraciju i izgradnju zajednice.

Andrejev napredak očit je u svakom aspektu njegovog života. Stekao je vrijedne socijalne vještine poput strpljenja i timskog rada, a njegove motoričke vještine primjetno su se poboljšale. U školi je aktivan sudionik i briljira u tjelesnim aktivnostima, često nadmašujući svoje vršnjake bez razvojnih poteškoća.

Prvotno, mnoga djeca bi oklijevala pridružiti se ili komunicirati. Sada su aktivni sudionici, angažirano sudjelujući i pokazujući veliki entuzijazam za svaki trening“, objašnjava Franjo Lovrić, voditelj projekta “Sportom do inkluzije” za Udrugu Zdrav život – Kinezis.

Roditelji su bili ključni u ovoj transformaciji, prepoznajući vrijednost projekta i rado prijavljujući svoju djecu. Njihovo sudjelovanje svjedoči o uspjehu projekta u stvaranju podržavajućeg, inkluzivnog okruženja koje nadilazi sportske terene.

 “Ponosni smo što su Udruga Kinezis i Udruga za Down sindrom dio projekta Mostar – Prostori koji pokreću. Njihov projekt ne samo da obogaćuje živote sudionika poput Andreja, već i obogaćuje čitavu zajednicu, potičući inkluzivno društvo u kojem svako dijete može napredovati.” rekla je Veronika Jelinkova, projektna direktorica.

Ova inicijativa predstavlja snažan primjer kako sport može poslužiti kao katalizator društvenih promjena, promovirajući inkluziju i prihvaćanje širom zajednice.