Mostarske NVO posjetile udruge u Hrvatskoj: Korisno iskustvo i inspiracija za daljnji rad

Predstavnici i predstavnice nevladine organizacije iz Mostara od 15. do 17. marta posjetili su udruge, socijalne zadruge i preduzeća koje okupljaju, zastupaju i zapošljavaju osobe s invaliditetom u Hrvatskoj.

U posjeti su bili predstavnici i predstavnice Udruga Vedri osmijeh, UG “Nasa Djeca – Our Kids u BiH”, Radin d.o.o./ Udruzenje mladih “Ruzicnjak – Los Rosales”, Udruga paraplegičara i oboljelih od dječije paralize “Marko Ravlić”, Vrtić Sunčani Most, Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru i EkoDizajn i permakulturno imanje Nešto Više.

Tijekom prvog dana, posjetili su Socijalnu zadrugu Humana Nova u Čakovcu. Ova zadruga zapošljava osobe s invaliditetom i druge društveno isključene osobe u proizvodnji novih kvalitetnih i inovativnih proizvoda od odbačenih tekstilnih predmeta.

Domaćini posjete Ivan Božić i Karolina Kraljić upoznali su sudionike s historijom i radom zadruge, radnim prostorom i osobama koje rade u zadruzi. Sudionici su također imali priliku upoznati se s Emilom Vibovićem iz Udruga oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca.

Osim toga, zabilježena je i posjeta Hrvatskoj radioteleviziji HRT.hr, gdje su se prisutni informirali o povijesti HRTa kao i procesu snimanja i realizacije emisije.

Ovo putovanja je obilježila i posjeta Inkluzivnoj farma u Hrastovici i Maloj kući Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u Petrinji. Na Inkluzivnoj farmi sudionici su imali priliku vidjeti kako se na održiv i inkluzivan način proizvode organski proizvodi, a u Maloj kući su se upoznali s radom udruge koja pruža podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima.

Studijska posjeta je bila iznimno korisna i inspirativna te je pružila priliku da se mostarske NVO informiraju o različitim pristupima i metodama rada organizacija koje se bave inkluzijom i podrškom osobama s invaliditetom.

“Ovo iskustvo će zasigurno ostati s nama i služiti kao inspiracija u našem daljnjem radu i angažmanu u ovom važnom području. Nadamo se da ćemo imati prilika za suradnju s našim novim i starim kolegama i kolegicama s kojima smo se družili tijekom posjete“, poručili su predstavnici i predstavnice mostarskih NVO.

Posjeta je organizirana u okviru projekta Mostar – Prostori koji pokreću, koji implementira češka neprofitna organizacija People in Need s partnerima Everyday Peace Indicators, Agencija lokalne demokratije, OKC Abrašević i Nešto više. Projekt financijski podržava Vlada Velike Britanije.

Leave a comment