Prostori koji pokreću financiraju zajedničke projekte civilnog društva i javne uprave u Mostaru

Danas su u Mostaru potpisani ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava za deset projekata koji će zajednički sprovoditi organizacije civilnog društva, javne institucije i lokalna samouprava. Grantovi su dodijeljeni u okviru projekta Mostar – Prostori koji pokreću kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i direktno podržavaju inicijative koje će se baviti zajedničkim rješavanjem problema na nivou zajednice i poboljšanjem kvalitete života građanki i građana Mostara, sa posebnim fokusom na mlade, žene i osobe sa invaliditetom. Odabrani projekti u ukupnoj vrijednosti od oko 112.000 britanskih funti, realizirat će se do kraja decembra/prosinca 2023. godine.

Dodjeli bespovratnih sredstava prethodio je proces izgradnje kapaciteta nevladinih organizacija i lokalnih vlasti koji je Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) implementirala kroz navedeni Projekat krajem prošle godine.

Pored učešća na ovim programu, uslovi za prijavu na poziv za grantove bili su i uključivanja Grada Mostara i drugih organizacija civilnog društva u prijedloge projekata, kako bi se ostvarilo povezivanje i partnerstvo različitih aktera podjednako važnih za uspjeh predloženih ideja.

„Prostori koji pokreću“ financira zajedničke projekte civilnog društva i javne uprave u Mostaru
„Prostori koji pokreću“ financira zajedničke projekte civilnog društva i javne uprave u Mostaru (Photo: Sanjin Fajić)

„Ovaj višemjesečni proces uključivao je interaktivne programe za predstavnike nevladinih organizacija i lokalnih vlasti s ciljem umrežavanja javnog i civilnog sektora, te pronalaženje modela za poboljšanje komunikacije između njih, rekla je na događaju Maja Vejzović, menadžerica projekta ispred Agencije lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar), i istakla da su upravo kontakti ostvareni kroz treninge LDA Mostar, bili osnov za kreiranje partnerstava u ovom programu dodjele bespovratnih sredstava.

„Ponosni smo što već sada vidimo da se saradnja između Grada Mostara i organizacija civilnog društva koje su učestvovale na našim programima intenzivirala i van okvira ovog Projekta,“ zaključila je Vejzović.

„Prostori koji pokreću“ financira zajedničke projekte civilnog društva i javne uprave u Mostaru
(Photo: Sanjin Fajić)

Ukupno trinaest organizacija civilnog društva učesnica programa, iskoristilo je mogućnost da aplicira na poziv otvoren početkom ove godine, a komisija je odabrala prijedloge sljedećih aplikanata:

Projekti će se baviti poboljšanjem položaja i uvjeta života osoba sa invaliditetom, unapređenjem učešća žena i mladih, ali i promocijom ekološki održivih praksi.

„Prostori koji pokreću“ financira zajedničke projekte civilnog društva i javne uprave u Mostaru
(Photo Sanjin Fajić)

U ime Projekta, ugovore je potpisala Veronika Jelinkova, direktorica Projekta Mostar – Prostori koji pokreću. Ona je u svom obraćanju obećala je punu podršku svim korisnicima bespovratnih sredstava tijekom provođenja i naglasila da se raduje uspješnim pričama koje će nastati tijekom i nakon provedbe njihovih projekata.

„Zaista sam vam zahvalna što imate duha i hrabrosti uložiti svoje vrijeme i svoje kapacitete kako biste poboljšali situaciju za tolike skupine ljudi koji će na kraju imati koristi od vaših aktivnosti i projekata. Pročitala sam sve vaše prijedloge i dirnulo me koliko važnih tema i problema u zajednici planirate adresirati“, dodala je Jelinkova.

Leave a comment