ŠTA VAS POKREĆE: Mladi iz Mostara traže zaustavljanje odliva mozgova, hoće strategiju

Panel diskusija „Strategija koja pokreće“ održana je danas u Mostaru s ciljem revitalizacije pitanja „Strategije za mlade“. A koliko je neophodan jedan ovakav dokument pokazuje i istraživanje da ukupno 45% mladih iz Mostara žele otići.

„Politika nije mijenjala godinama unazad. Sve se vrti oko iste stvari. Moramo unaprijediti obrazovni sistem. To je trenutni prioritet. Nevladine organizacije u BiH rade posao gradske uprave. Međutim, niko ne postavlja pitanje zašto nema strategije mladih. To je nešto što moramo mijenjati“, rekao je Amar Hrustić iz OKC Abrašević.

Fotograf: PIN BiH

Arnela Memić iz Centra za psihološku podršku „Sensus“ organizacije istakla je da se kod mladih u Mostaru primjećuje izgubljenost u tome kome se mogu obratiti za svoje probleme, kao i koja su njihova prava?

„Jednom od istraživanja u kojem je učestvovalo 600 mladih iz Mostara pokazalo je da mladi ne znaju koja su njihova prava kada je u pitanju zdravstvena zaštite i obrazovanje. Ne znaju kako uključiti u procese odlučivanja. S druge strane vlast na tome ne radi dovoljno“, kazala je Memić.

Prema tom istraživanju mladi Mostara su istakli kao najveće probleme nedostatak zapošljavanja, nepostojanje ugovora o radu, kao i česti ugovori kojii se isključivo potpisuju na određeno vrijeme, a kao najveći problem su naveli rad na crno. Više od 60% mladih rade na crno

„Mladi su podvukli i probleme obrazovanja i zdravstvena zaštita. Također, 45% mladih želi otići“, kazala je Memić.  

Student Zaim Mehić naveo je da kao što organizacije i institucije trebaju strategiju da bi funkcionirale, tako je neophodna i strategija za mlade koja će rješavati ili usmjeriti ka njihove probleme i izazove.  

„Neophodno je da probleme koje imaju mladi rješavaju na programski način. Treba se spriječiti taj glavni problem, a to je odliv mozgova. Gubimo stotine porodica koje odlaze iz BiH“, poručio je Mehić.

Kroz dva panela „Zašto nam treba strategija za mlade“ i „Transparentnost procesa izrade, finansiranje, evaluacija i nadzor“ mladi su danas predstavili koji su to njihovi ključni problemi kada je u pitanju lokalna zajednica.

Ova aktivnost provedena je u okviru projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“, koji implementira češka neprofitna organizacija People in need sa partnerima Everday peace indicators, Agencija lokalne demokratije, OKC Abrašević i NEŠTO VIŠE. Projekat finansijski podržava Vlada Velike Britanije.

Leave a comment