Svjetla u park-šumi Trimuša svečano upaljena

Tokom posjeta Mostaru britanskog ambasadora Julian-a Reilly-a, u park-šumi Trimuša svječano je puštena u rad javna rasvjeta, rekonstruirana u okviru Projekta Mostar – Prostori koji pokreću.

U sklopu Projekta koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva 1,8 miliona KM namijenjeno je da se javni prostori u Mostaru učine korisnim, pristupačnim i sigurnim za sve građane, kao i za podršku građanskim inicijativama s istim ciljem, pri čemu je gotovo 160.000 KM uloženo u javnu rasvjetu u park-šumi Trimuša.

Simbolično paljenje javne rasvjete u park-šumi Trimuša: ambasador Julian Reilly i gradonačelnik Mario Kordić (Photo: Maša Živojinović)

“Ujedinjeno Kraljevstvo vjeruje da Mostar ima potencijal da bude model prosperiteta, reformi i napretka. Tomu smo posvetili svoje resurse i vrijeme: želimo da Mostar ispuni svoj potencijal i čast nam je što u tome igramo malu ulogu, pomažući u izgradnji platforme za dugoročnu saradnju između građana, civilnog društva i gradske uprave. U Trimuši danas građani Mostara dobivaju osvijetljeniji i sigurniji javni prostor za rekreaciju, sport i druženje u prirodi. Ovom i sličnim inicijativama Projekt Mostar nastoji unaprijediti javne prostore u gradu i učiniti ih sigurnijim, pristupačnijim i atraktivnijim za građane Mostara”, rekao je ambasador Reilly nakon simboličnog paljenja svjetala.

Britanski ambasador u Bosni i Hervegovini, Julian Reilly (Photo: Maša Živojinović)

Tokom prethodnih mjeseci, na Trimuši je izvršena rekonstrukcija 70 rasvjetnih tijela sa led-lampama, kako bi park-šuma bila dostupna posjetiocima i rekreativcima i tijekom večernjih sati. Radnije ove sedmice u Gradskoj vijećnici je potpisana dokumentacija o primopredaji radova.

Grad Mostar pruža podršku realizaciji Projekta kroz organizaciju javnih rasprava, pribavljanje dokumentacije i dozvola, te tehničku i stručnu kontrolu izvedenih radova u okviru Projekta.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić (Photo: Emina Abuannab)

“Danas vidimo prve rezultate kada je Trimuša u pitanju. Projekt je bio poprilično zahtjevan zbog raznih administrativnih procedura koje imamo. Danas je postavljeno 70-ak lampa. Nastavak projekta će biti izgradnja dječjeg igrališta; koje će u narednih desetak dana biti montirano. Dogovorena je rekonstrukcija košarkaškog igrališta, očekujemo i klupe, sav urbani mobilijar koji zahtjeva ovakav park”, rekao je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Direktorica projekta, Veronika Jelinkova, je izrazila ponos zbog uspješno izvedenih radova i predaje javne rasvjete Gradu Mostaru na upravljanje. Ona se zahvalila Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na podršci projektu, kao i Britanskoj ambasadi na bliskom partnerstvu u sprovođenju aktivnosti.

Veronika Jelinkova, direktorica Projekta Mostar – Prostori koji pokreći (Photo: Emina Abuannab)

“Riječ je o značajnoj investiciji u javne prostore na otvorenom u Mostaru, i oduševljeni smo što smo završili u roku, čak i tokom zimske, kišne sezone. Nadamo se da ćemo nastaviti s pozitivnim promjenama u javnim prostorima za koje su građani najviše glasali, i poboljšavanjem kvalitete života za sve kategorije”, rekla je Jelinkova i dodala da apeluje na javnost da pomogne u održavanju lampi u dobrom stanju, tako da svi mogu uživati.

“Vjerujemo da će uskoro park-šuma Trimuša dobiti još sadržaja koji će omogućiti miran, pristupačan i čist ambijent za okupljanje ljudi i provođenje slobodnog vremena,” zaključila je ona.

Osvrćući se na Međunarodni dan žena, 8. mart, Jelinkova je istakla da je rasvjeta u park-šumi Trimuša postavljena s posebnom pažnjom za sigurnost žena, kako bi žene i djevojčice mogle uživati u sadržajima parka u svako doba dana i noći.

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću nastavlja s podrškom javnim prostorima u zatvorenom kroz grantove dodijeljene dvanaest ustanova u Mostaru, a najavljeni su i novi tenderi za izvođenje radova na poboljšanju javnih prostora na otvorenom za koje su građanke i građani najviše glasali.

Leave a comment